Marokańska herbata miętowa

Ceremonia miętowej herbaty to ważny element kultury i tradycji Maroka, który symbolizuje gościnność, przyjaźń oraz spędzanie czasu z bliskimi. Rytuał obejmuje kilka etapów, od przygotowania herbaty po serwowanie i picie. 

Składniki
Podstawowymi składnikami są liście zielonej herbaty (najczęściej używana jest chińska herbata gunpowder), świeże liście mięty i cukier. Do herbaty czasami dodaje się także inne zioła lub przyprawy, takie jak szałwia, werbena cytrynowa, czy kwiaty pomarańczy.

Przygotowanie herbaty
Na początku należy opłukać liście herbaty w ciepłej wodzie, aby usunąć kurz i resztki z produkcji. Następnie do niewielkiego, ozdobnego dzbanka (zwanego berrad) wsypuje się przepłukane liście herbaty i wlewa wrzątek. Parzenie herbaty trwa około 1-2 minut, a następnie odlewa się pierwszy napar zwanym „duszą herbaty” do szklanki, a ponieważ często jest bardzo gorzki, pozostawia się go na boku, aby dodać go do dzbanka później.

Po pierwszym parzeniu do dzbanka dodaje się świeżą miętę i dużą ilość cukru. Następnie do dzbanka ponownie nalewa się wrzątek i parzy się jego zawartość przez około 3-5 minut.Marokańczycy stosują specjalną technikę, aby dobrze wymieszać składniki. Odlaną wcześniej „duszę herbaty” wlewa się z powrotem do dzbanka, a następnie herbata nalewana jest do szklanki z wysokości około 30 cm, co tworzy pianę na powierzchni napoju. Czynność tę powtarza się kilka razy, aż herbata będzie dobrze wymieszana.

Serwowanie herbaty
Marokańska herbata podawana jest w ozdobnych, małych szklankach. Gospodarz nalewa herbatę z wysokości, aby stworzyć pianę na powierzchni napoju – to oznaka szacunku dla gości. Herbata serwowana jest zwykle z ciasteczkami lub orzechami. Tradycyjnie, herbatę pije się w trzech rundach, każda z nich symbolizuje inne aspekty życia: pierwsza symbolizuje miłość, druga – życie, a trzecia – śmierć.

W Maroku picie herbaty to nie tylko sposób na zaspokojenie pragnienia, ale także okazja do rozmowy, budowania relacji i odpoczynku. W towarzystwie rodziny, przyjaciół czy nowo poznanych osób uczestnicy rytuału delektują się napojem i spędzają razem czas.